Obesitas Cycling Tour

“Veel meer dan een fietstocht!”

In april 2013 besloot één van onze leden, Ruud Janssen, dat zijn levenswijze drastisch zou moeten veranderen. Zijn zoontje Jort liet hem dat inzien tijdens de wintersport tijdens een afdaling van een berg. Ruud was veel te zwaar, leefde ongezond en kon daardoor niet meer goed bewegen. Hij woog bijna 180 kilo en was “OBESE”. Hij besloot niet veel later een ingrijpende operatie te laten uitvoeren. En vanaf dat moment ging het bergopwaarts. De kilo’s vlogen eraf. De aanpak had resultaat. Hij vroeg 5 van zijn beste vrienden om een jaar na de operatie van Parijs naar Roggel te fietsen. Zo konden ze hem helpen tijdens zijn race om weer gezond te worden. Alle 5 zeiden ze ja. Niet wetende waaraan ze begonnen, aangezien nog nooit iemand op een wielrenfiets had gezeten, laat staan zo’n broek met zeem aan had gehad. Ze kochten fietsen en gingen trainen, enthousiast trainen. Tijdens dat fietsen bedachten ze dat ze ook anderen wilden overtuigen dat gezond leven absoluut noodzakelijk is.

Obesitas staat wereldwijd in de top 3 van gezondheidsproblemen. In Noord- en Zuid-Amerika is het een serieus groot probleem. En het is sneller hier dan je denkt. Laten we proberen dat Roggel en regio zich hier bewust van wordt en aan de slag gaat met ‘Gezond Eten, Gezond Bewegen, Gezond Leven! Ons idee is te starten met de bewustwording bij (ouders van) basisschoolkinderen.

Daarom hebben we rondom dit thema is nu een scala van activiteiten opgezet i.s.m. met o.a. Basisschool de Zjwiek uit Roggel en vele gezonde ondernemers uit de regio en geheel Nederland!

In het voorjaar 2014 start de Basisschool met een lesprogramma rondom Gezond Eten, Gezond Bewegen en Gezond leven. Ook tijdens de vastenactie zal hier nadrukkelijk bij stilgestaan worden. Tijdens die periode gaan alle klassen specifieke activiteiten doorlopen. Zelfs een schoolreis wordt in dit thema gegoten. Ook de gymlessen zullen worden aangepast, waar ook sportieve ondernemers uit de regio aan meewerken.

Van 12 tot 19 april 2014 gaan de 6 renners van Parijs naar Roggel fietsen. De route is uitgestippeld. Geen gemakkelijke opgave, echter worden onze renners ondersteund door Prof Wielrenner Roy Curvers (teamcaptain van Argos Shimano), die de nodige tips aanreikt. Roy Curvers heeft aangegeven ambassadeur te willen zijn voor ons project. Hij begeleidt en motiveert de renners in hun trainingsperiode. Hij leert de renners fietstechnieken, maar zeker ook hoe je je lijf voorbereid op een week fietsen? Wat moet je bijvoorbeeld eten of drinken ? Interessante sessies die ons laten inzien dat ´Wielrennen´ niet alleen maar bestaat uit ‘hard trappen’. Integendeel.

Door deze activiteiten gaan we aandacht creëren. Een daarmee willen we geld gaan ophalen. Dat geld willen we besteden aan 2 doelen. Ten eerste willen we een financiële bijdrage geven aan wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op voorkomen van Obesitas bij kinderen. En ten tweede willen we vanaf het schooljaar 2014-2015 ongeveer 100 Basisschoolkinderen (groep 6/7) een professioneel activiteitenprogramma gaan aanbieden. We zijn in contact gekomen met oud-profvoetballer Maurice Graef, die het programma Kerngezond hiervoor heeft opgezet.

Op 19 april 2014 organiseren we het Gezond Pleinfestijn. Dit is de dag dat de renners finishen in Roggel. Deze finish moet de start worden van het programma Kerngezond en het wetenschappelijke onderzoek. Tijdens dit festijn organiseren we ‘s ochtends een leuke en gezellige beweeg- en bewustwordingsactiviteit voor senioren. Vanaf circa 12.30 kunnen jongeren meedoen aan een leuke sportieve wedstrijd waarin ‘trappen’ centraal staat. Vanaf 13.30 komen de renners aan in Hartje Roggel. Op de Kerktrappen volgt dan nog een leuk en inspirerend programma. Ook de winnaar van de actie ´Zet Roggel in Beweging´ kan dan op het podium komen. Alles duurt tot circa 16.00 uur.

Wil je ons meehelpen of ons ondersteunen. Als persoon of als bedrijf. Neem contact met ons op via het contactformulier! 

Foto’s fietstocht

Beelden zeggen vaak meer dan woorden! Bekijk daarom de Obesitas Cycling Tour via ons foto-album. Klik hier.

Column Jos Briels

Column Jos

Een van de andere successen binnen het succes van de Obesitas Cycling Tour waren de columns die Jos Briels schreef tijdens de tocht van Parijs naar Roggel. Lees ze allemaal >> hier <<.

Lid worden?

Obesitas Cycling Tour is een van de vele initiatieven van Wielervereniging La Rochelle. Na de finish gaan we elke zondagochtend wielrennen of mountainbiken. Ook zullen we af en toe een bezoekje brengen aan het mooie Zuid Limburg. Interesse? Wordt lid! Schrijf je in op de ledenpagina.

Gezond Pleinfestijn!

Poster Gezond Pleinfestijn digitaal

Sponsoren in beeld!

Bezoek de ‘sponsoren-pagina’ van Obesitas Cycling Tour 2014. Mede namens hun wordt dit spektakel mogelijk gemaakt.

A3-poster-Zet-Roggel-in-beweging

Steun ons!

Draagt u het initiatief 'Obesitas Cycling Tour 2014' een warm hart toe en wilt u ons steunen of sponsoren, neem dan contact op middels ons contactformulier.

Alvast hartelijk dank!